Araç Beyni Nedir?


İkinci el araç alırken en çok korkulan konulardan biri, aracın beyninde sorun olmasıdır. Çünkü beyin, tamiri masraflı ve değişimi maliyetli bir donanım. Yani araç beyni tamiri gerekiyorsa yüksek masraflarla karşılaşabilirsiniz. Peki, araba beyni nedir? Motorlu araçların kontrol ünitesi olan beyin, küçük boyuttadır. Aslında elektronik çipler bir yapı şeklinde de tanımlanabilir. Bu çip, araçtaki farklı noktalardaki sensörlerden aldığı verileri analiz ederek değerlendirir. Ancak sensörlerde sorun varsa, iletişimde sorun varsa ya da beynin kontrol ettiği parçalarda problem varsa beyin arızası ortaya çıkar. Özellikle de frenleme konusunda arabanın kilitlenmeden durmasını sağlayan ABS sistemi ile direkt olarak bağlantılı olan bu donanım, her açıdan otomobilin en önemli mekanizması olarak karşımıza çıkmaktadır. Şimdi de bu donanımın özellikleri hakkında bilgiler verebilir ve ayrıca diğer görevlerinden de söz edebiliriz.


Araç Beyni Ne İşe Yarar?


Araç beynine teknik olarak ECU veya ECM adı veriliyor. Motorun ve ona bağlı parçaların yönetiminden sorumlu olan parçadır. Bir donanım ya da elektronik aksam olarak tanımlanır. Motorun ve ona bağlı parçaların çalışmasını sürekli olarak kontrol eden ve ölçen bir sistemdir. Yani bozulursa hızlı bir şekilde araç beyni tamiri gerekiyor. Aracın güvenlik sistemleri ile doğrudan ilişkilidir. Örneğin frenleme konusunda arabanın kilitlenmeden durmasını sağlayan ABS sistemi ile direkt olarak bağlantılı olan bir donanımdır. Yani araç beyni tamiri zaruridir. Günümüzde üretilen motorlu araçlarda çok sayıda sensör var. Bu sensörlerin her biri de bir organ ya da yapı ile ilgili. Sensörlerin hepsi, tek bir organa mesaj gönderir. Bu organ; beyin. Araç beyni ya da motor beyni, sensörlerden aldığı verilerle komutları yerine getirir. Donanım bozulduysa bu sensörlerin düzgün çalışması için araç beyni tamiri gerekiyor.


Araç Beyni Neden Yanar?


Motorlu araçlarda sensörlerden aldığı verileri işleyen, depolayan, analiz eden organ beyin. Motor beyni, aracın çalışması için ve güvenli sürüş için önemli. Bazı sinyallerin yanıp sönmesi, uyarı işaretleri, kablo yanığı kokusu ve bazı işlevleri yerine getirememek gibi detaylarla araç beyni arızası hissedilebilir. Bu da genellikle ECU arızası ya da beyin yanması şeklinde ifade edilir. Peki, araç beyni neden yanar? Başka bir deyişle ECU arıza nedenleri nelerdir? Ve bu konuda araç beyni tamiri nasıl yapılıyor? Araçta beyin arıza nedenleri oldukça çeşitlidir. Motor ile ilgili sorunlar beyinde de arıza olmasına neden olabilir. Motorun suda kalması, hatalı akü değişimi, yanlış araç kullanımı yani kullanıcı hataları da en yaygın sebepler arasında. Bu tür durumlarda uzmanlar tarafından araç beyni tamiri gerçekleştirilmelidir.